About

renate

Naam: Renate Hofkens

Geboren: 14 augustus 1997, te Amersfoort

 

Studie: Sound&Vision in Utrecht, begin 2016 afgestudeerd als geluidstechnicus

Werkzaam als: freelance theatertechnicus, geluidstechnicus, zendertechnicus en lichttechnicus

Technica sinds: 2013

 

Renate in 10 woorden: leergierig, enthousiast, vrolijk, gepassioneerd, precies, sociaal, teamplayer, liefde voor theater

Een meisjesdroom is het nooit geweest, werken in het theater en als technicus. De brede interesse voor techniek, muziek en podiumkunst was er wel vanaf jongs af aan.

 

Mijn buurmeisje speelde dwarsfluit, waardoor ik vanaf kleins af aan al gegrepen was. Voor ik ging spelen belande ik op zangles, toen ik een jaar of zes was, waar ik na acht jaar mee gestopt ben. Maar.. Daardoor kon ik tussendoor wel de samenspel groep in, waar ik noten leerde lezen en kennis maakte met verschillende instrumenten. Maar toch, die dwarsfluit bleef me interesseren. Zo ging ik op les. Vervolgens zat mijn beste vriendinnetje op balletles, drie keer raden wat mij interesseerde.

Binnen een paar jaar zat ik op zangles, balletles en speelde ik mijn oh-zo-geliefde dwarsfluit. Die na een jaar of zeven van plaats ruilde, of ik moet zeggen, haar plaats deelde met een gitaar. Tot aan mijn middelbare-schooltijd was ik wekelijks een paar keer te vinden in de muziekschool bij ons om de hoek.

 

Door die interesse en passie in combinatie met het technische wat ik van huis uit heb meegekregen, ben ik in aanraking gekomen met het vak, terwijl ik een hele andere richting op wilde. Na vier jaar op een landbouw gerichte vmbo opleiding te hebben gezeten kwam ik erachter dat de kant die ik op wilde, niet voor mij was weggelegd. Na een dappere poging mezelf zover te krijgen om een pop-opleiding te gaan doen of nog even een paar jaar havo en dan naar het conservatorium te gaan, bleek dit voor mij ook niet de juiste optie. Ik heb een muzikale geest, maar met podiumangst kom je niet heel veel verder dan het trappetje tussen de coulissen..

 

Een paar jaar later, tijdens een concert, zag ik een zwarte schim aan de zijkant van het podium staan. Met gebaren communiceerde de muzikanten met hem of haar. Wat doet die man of vrouw in zijn eigen kleine bunkertje zo in het donker?

Na wat research kwam ik erachter dat het een van de technici was: de monitortechnicus. Wie is deze, in dit geval, man? Hoe is hij hier beland? Wat doet hij allemaal? Na een vrij korte zoekactie kwam ik in contact met de desbetreffende man, die mij kennis heeft laten maken met de inhoud van het vak. Ik wilde technicus worden.

 

Sinds ‘de schim’ in 2011 zijn we een aantal jaar verder en is tijdens mijn middelbare schooltijd de echte interesse in geluidstechniek ontstaan. Die na de start van mijn vervolg opleiding podiumtechniek in Utrecht is uitgegroeid tot een echte liefde voor theater. Met verschillende ervaringen in dit aparte, kleine, maar heerlijke wereldje heb ik mijn nodige kennis opgedaan en word ik met veel plezier ontvangen bij mijn opdrachtgevers. 

 

In het voorjaar van 2014 en 2015 maakte ik deel uit van het technische team van de première voorstellingen van het internationale theaterfestival TeatroLab in Novellara, Italië. Hierbij mocht ik de taak van geluidstechnicus op me nemen en ik stuurde een klein team van Nederlandse, Italiaanse en Franse studenten aan. In 2015 was dit tevens mijn afstudeerproductie. De voorstelling ‘Felicita’, wat geluk betekend, is in totaal voor 1500 mensen opgevoerd, verdeeld over drie voorstellingen in Italie en één voorstelling in Frankrijk.

 

Waar ik in 2014 ben begonnen als stagiair theatertechniek, werk ik nu nog met regelmaat en veel plezier in de Stadsschouwburg van Utrecht. Mijn reiservaring heb ik tijdens mijn studie en erna opgedaan bij Hummelinck Stuurman Theaterbureau, waar ik tijdens de tournees van ‘Eline Vere’, ‘Bomans, alleen tussen de meeuwen’, ‘Vaders & Zonen’ en ‘Roem’ mee ging. Eerst als stagiaire, vervolgens als 2e inspiciënt en geluidstechnicus en tijdens deze laatst genoemde tournee in de rol van 1e inspiciënt, licht- en geluidstechnicus en stagebegeleider.

 

Inmiddels ben ik werkzaam in verschillende theaters, tour ik met diverse voorstellingen door het land als vaste technicus of invaller, freelance ik voor meerdere opdrachtgevers als geluidstechnicus, lichttechnicus, zendertechnicus of allrounder en zit ik helemaal op mijn plek binnen de theatertechnische wereld. Laat die nieuwe uitdagingen maar komen!